Echilibrul serveste la mentinerea pozitiei corpului si a segmentelor acestuia, in raport cu acceleratia sau gravitatia. Toate informatiile necesare sunt furnizate de sistemul vestibular. Sistemul vestibular stabilizeaza pozitia capului, precum si stabilitatea corpului in pozitie ortostatica. Componentele sale sunt: ampula,sacula, utricula, cohleea si calea vestibulara.
Fotoreceptia este trasformarea energiei radiante luminoase in potentiale de actiune ce sunt apoi transmise la cortex pentru a genera senzatiile vizuale. Filmuletul de mai jos explica intr-un mod simplu mecanismul.
Eritrocitele(globulele rosii sau hematii) sunt cele mai numeroase celule ale organismului, traiesc 120 de zile si se gasesc in numar de aprox 25 trilioane. Sunt celule anucleate, fara mitocondrii, microzomi si cu un aparat Golgi redus. Forma este de disc biconcav, cu diametrul de 7.2-8.3 micrometrii.
Cea de-a treia linie de aparare a organismului este raspunsul imun.Acesta se instaleaza lent, este specific si confera organismelor protectie permanenta sau indelunga. Imunitatea este de tip natural sau dobandit. Imunitatea dobandita este postinfectioasa sau postvaccinare Putem sa vedem in filmuletul de mai jos cum anticorpii impiedica celulele patogene sa adere la celulele sanatoase din torentul sangvin, ale organismului. Incepem prin a viziona leucocite si eritrocite in torentul sangvin, dupa care vedem un patogen ce se indreapta spre suprafata unei celule sanatoase. Extensiile de pe suprafata organismului patogen sunt proteine de suprafata care se ataseaza la proteinele corespondente de pe suprafata leucocitelor.In cadrul raspunsului imun, anticorpii Y(2 framente Fab si un fragment Fc) incep sa atace agentul patogen,legandu-se la proteinele lui de suprafata pe masura ce patogenul incearca sa se lege la celulele din sange. Anticorpii blocheaza atacul patogenului asupra leucocitelor declansand chemotactismul pentu macrofage care ajung la locul procesului si fagociteaza agentul patogen.
ADN este acidul dezoxiribonucleic substanţă care se afla în fiecare celulă a unei fiinţe şi care este esenţială pentru identitatea organismului. In filmuletul de mai jos avem un prim plan in dinamica al unui grup de celule ce se divid, insistandu-se pe moleculele de ADN.
Inflamatia este raspunsul biochimicsi celular care apare ca reactie de aparare si este declansata de patrunderea in organism a unor agenti patogeni. In filmuletul de mai jos, vedem un macrofag atras spre locul leziunii de factorii chemotactici.Ajuns la locul inflamatiei fagociteaza celulele straine ( agentul patogen) pana cand isi termina ciclul de viata.
Hemostaza este mecanismul care opreste hemoragia.In hemostaza participa 3 factori: vascular, trombocitar si plasmatic si se desfasoara in 3 timpi. 1.La timpul 1 se produce vasoconstrictia capilara sub influenta serotoninei. 2.La timpul 2 se formeaza trombul plachetar prin aglutinarea trombocitelor. 3.Daca nu s-a produs oprirea hemoragiei de catre trombocite la timpul 3 se produce coagularea propriu-zisa cu formarea trombinei si transformarea fibrinogenului in fibrina.
Procesele care au loc in plamani la inhalarea fumului de tigara sunt complexe. Fumatul indelungat altereaza miscarea cililor, inhiba macrofagele, hipertrofiaza glandele care secreta mucus si creste rezistenta cailor respiratorii. Mai jos avem o animatie 3D care arata traseul fumului de la trahee pana in plamani, avem un prim plan cu alveolele pulmonare care ne arata cum sunt distruse (si dam in BPOC), iar la sfrarsit vedem cum arata plamanul emfizematos.